Program školské ovocie

29. 8. 2014 | Späť

Naša škôlka sa v tomto školskom roku zapája do programu:

„Školské ovocie“:

je to pravidelné zabezpečovanie dodávok ovocia a zeleniny alebo vybraných výrobkov z ovocia a zeleniny do škôl. Pre 27 členských štátov vyčlenila EÚ 90 mil. eur na jeden školský rok. Slovensko sa do programu zapojilo od školského roku 2009/2010. Do našej škôlky budeme v rámci programu týždenne dostávať porciu jabĺk a čerstvej jablčnej šťavy pre každé dieťatko.

Ciele programu:

  • zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí predškolského a školského veku

  • zmeniť stravovacie návyky u detí už v rannom školskom veku

  • znížiť výskyt nadhmotnosti a obezity u detí

  • podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote jednotlivých druhov ovocia a zeleniny

Význam ovocia a zeleniny vo výžive:

  • Ovocie a zelenina má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom organizme. Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny!

Ovocie i zelenina obsahuje 5 najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie:

  • Vitamíny - posilňujú funkcie dôležitých orgánov v tele.

  • Vláknina – podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

  • Mastné kyseliny – sú cenné a obsiahnuté v šupke dužinatých plodov.

  • Fruktóza a iné jednoduché cukry - dodávajú energiu pre organizmus.

  • Minerálne látky - najmä draslík - priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy.

Jablká:

- majú málo sacharidov
- sú mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky (majú vysoký obsah draslíka)
- obsahujú až 30 % vlákniny regenerujú a očisťujú organizmus
- znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch
- pomáhajú pri hnačke (sladké jablká) a zápche (kyslé) jablká
- sú osvedčeným prostriedkom pri ťažkostiach s kĺbmi
- podporujú odolnosť proti chorobám
- odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa
- pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk

Viaceré výskumy potvrdili, že konzumácia jedného jablka ráno a večer regeneruje a očisťuje organizmus.

Zdroj:http://www.skolskeovocie.sk/